A diéta során a retekkel nem lőhetsz mellé: teli van rosttal, vitaminnal, finom és még fogyaszt is.
A retekszezon segíti a fogyókúrád, ha akarod! A retek rendkívül sok káliumot tartalmaz, mely vízhajtó hatású. Ezzel segíti a méregtelenítést és a fogyást.
Aki diétát követ és szeretne megszabadulni a feleslegesen felhalmozódott mérgektől, fogyasszon sok folyadékot (2-3 litert). Ezt a folyamatot megtámogatja a retekfogyasztás is, mert felgyorsítja az emésztést, fertőtleníti a gyomrot, csökkenti a puffadást, természetes gyulladáscsökkentőként hat a bélrendszerben. (Biztos te is hallottál már a fekete retek granulátumról, melyet az idősebbek fogyasztanak előszeretettel az emésztés segítésére).
Melyiket szeressem?
Bár a hónapos reteknek most van szezonja, azért télen sem kell megvetnünk a fehér és fekete változatát. Mind a tavaszi, mind a téli fajtában ugyanazok a nyomelemek, ásványi anyagok találhatóak meg. A fekete retek kissé csípős, ez adja a különlegességét. Télen reszelj le belőle, majd 2-3 napig kanalanként eszegesd meg, mert jó immunerősítő.
Receptek retekkel
Tízóraira, uzsonnára vagy nasinak
Mártogatósként:
ha megéheznél vágd karikákra és mártogasd enyhén sós túrókrémbe. Vagy a nagyobbakat meg is töltheted túróval, körözöttel. Akár húsokhoz is fogyaszthatod, vagy barna rizzsel.
Csirkés saláta
Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb csirkemell-filé, só, bors, 2 evőkanálnyi olaj, 2 grépfrút, 2 friss fejes saláta, 1 csokor retek, 1 nagy pohár joghurt, 0,5 dl tej, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Mosd meg a húst, töröld le konyhai papírkendővel, sózd, borsozd. Forrósítsd fel az olajat, és kapasd meg rajta a húst. Majd tedd a sütőbe és párold még 15-20 percig.
Pucold meg a grépfrútokat, a húsukat vájd ki, a héjat facsard ki. Mosd meg alaposan a salátákat, a leveleket töröld (vagy centrifugázd) szárazra. A retket szeleteld fel. Keverd el a joghurtot a tejjel, a grépfrút levével és a petrezselyemmel. Ízlés szerint sózd, borsozd. Finoman forgassa össze a saláta hozzávalóit, majd a sütőből kivett és kicsit pihentetett húst szeleteld a tetejére.
Reggelire semmiképp ne fogyaszd magában, mert a kéntartalma irritálhatja a gyomrod. Egyél hozzá friss, teljes kiőrlésű kenyeret.
Pikáns hússaláta
Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg csíkokra vágott sovány pulykamell-filét, fél kínai kel, 1 nagy sárgarépa, 1 csomó hónapos retek, 1 felaprított erős hegyes paprika, 1 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 evőkanál sötét szójaszósz, 1 teáskanálnyi olaj, evőkanálnyi dió, a díszítéshez zöld paprika-csíkok; az öntethez: 2 evőkanál világos szójaszósz, evőkanál víz, 1 evőkanál borecet, pár csepp édesítőszer, só és bors
A hajszálvékonyan felaprított kínai kelt halmozd egy salátástál közepére. Rendezd köré a felnegyedelt hónapos retket és a sárgarépacsíkokat. Hevíts olajat egy nagyobb serpenyőben vagy wokban. Nagy lángon 5 percig keverve pirítsd át rajta a húst a paprikával és a fokhagymával. Öntsd hozzá a szójaszószt és néhány percig kevergesd, hogy megpuhuljon a hús.
Közben alaposan dolgozd össze egy tálban a dresszing hozzávalóit. A kész, forró sült hús csíkokat borítsd a salátás tálra, locsolja meg az öntettel, és szórd meg a durvára vágott dióval. Csíkokra vágott piros chili paprikával tálald.
Halas krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg krumpli, só, 1 csokor retek, 3 szár szárzeller, 1 póréhagyma, 25 dkg koktélparadicsom, 3 zöld citrom, 1 gerezd fokhagyma, néhány csepp édesítőszer, só, 4 evőkanál olívaolaj, 20 dkg füstölt hal, villával összetörve (makréla, pisztráng vagy levétől lecsorgatott szardínia), 1/2 csomag petrezselyem vagy snidling vagy kapor összevágva
Főzd meg a krumplit sós vízben, majd pucold meg. A megpucolt retket, zellert és pórét vágd össze, a paradicsomokat vágd félbe. Mosd meg jól a citromokat; az egyiknek reszeld le a héját; valamennyinek facsard ki a levét. Zúzd össze a fokhagymát. Keverd össze a citromok levét a reszelt citrom-héjjal, a fokhagymával, az olajjal és az édesítőszerrel. Ízesítsd cukorral, sóval, borssal. Forgasd össze a hozzávalókat, és tedd 1 órára a hűtőbe. Tálalásnál szór meg a tetejét petrezselyemmel.
+1 jó tulajdonsága
A hölgyek öröme, hogy retekkel nem csak a plusz kilóktól lehet megszabadulni, hanem a narancsbőrtől is. Hiszen a cellulitért is részben a sejtek között pangó folyadék a felelős. Ha ilyen problémád is van, a diéta befejezése után is fogyassz friss retket naponta.
Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg másokkal is!
Még több diéta ITT.
Kövess a FACEBOOK-on is!
(innen)