Ne tökéletes légy, hanem különleges!

Dundi Angyal

Dundi Angyal

A víz után ebből az élelmiszerből kell a legtöbbet fogyasztanunk!

2018. május 17. - Dundi Angyal

7 dolog a fehérjéről, amelyről mindenképpen tudnod kell!

banana-600x450.jpg pixabay


1. A görögök már tudták, hogy szükség van rá!

A „protein” szó a görög "proteios" szóból származik, amelynek jelentése "elsődleges" vagy "első helyet foglal". Ezt a kifejezést először 1883-ban használták a szakértők a fehérjék összefoglaló elnevezéseként, hiszen ezek olyan alapvető tápanyagok, amelyeket nem nélkülözhet a testünk.[1]

2. Az emberi test főként vízből és fehérjéből áll!

A proteinek a testünk „elsődleges fontosságú építőkövei”, ezek alkotják az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj, bőr és köröm szerkezeti elemeit, de nélkülözhetetlenek az életfolyamatok fenntartásában, az enzimek, az antitestek és a hormonok előállításában. Míg testünk 60%-a víz, addig 15-20%-a protein, így elmondható, hogy a vizet nem számítva testtömegünk legnagyobb részben fehérjékből áll.

3. Fehérje nélkül éhezik a szervezet!

A természetben megtalálható fehérjék 22 aminosavból állnak, ezek mindegyike szükséges az emberi test számára. Némelyiket a szervezet képes előállítani, de léteznek olyanok, amelyeket nem, ez utóbbiakat nevezzük esszenciális aminosavaknak. Az esszenciális aminosavakat külső forrásból, a táplálkozással kell pótolni! Ha egy fehérje rendelkezik az összes esszenciális aminosavval – a szervezetünk számára megfelelő arányban –, akkor azt elsőrendű, komplett fehérjének nevezzük. Ilyen fehérjeforrás a tej, a tojás, a hal és a húsfélék.

4. Ezek a legjobb fehérjeforrások: tej és tojás

Az élelmiszerek közül kétségtelen, hogy a tojásnak és a tehéntejnek a legmagasabb a biológiai értéke, az összetételük és hasznosulásuk a legjobb az emberi szervezet számára. A fehér aranynak is nevezett tej fehérjetartalma igen értékes, mert körülbelül 93%-ban hasznosul, ráadásul komplett fehérje forrás, azaz tartalmazza az összes esszenciális aminosavat a szervezetünk számára megfelelő arányban.

5. Ha sportolsz, akkor kötelező!

Tévhit, hogy csak a testépítőknek van szüksége plusz proteinre! Az izommunka fenntartásához elengedhetetlen a fehérje, a hosszútávú állóképességi sportoknál (például: futás, kerékpár, úszás) a szénhidrát-raktárak kiürülése után a test a zsírok mellett fehérjéből fedezi az energiaszükségletet. Ezért a hosszú edzések során és utána is mindenkinek kötelező a proteinfogyasztás. Ráadásul így elkerülhető az edzés vagy verseny során a teljesítmény csökkenés és a regeneráció – vagyis az izomrostok mikrosérüléseinek helyreállítása – is gyorsabb lesz.

6. A legviccessebb-nevű fehérjéket rajzfilmfigurákról neveztek el

Az újonnan felfedezett fehérjéket gyakran illetik bizarr nevekkel a vicces kedvű tudósok. Így például a retina fehérjét Pikachurinnak hívják a népszerű Pokémon figura után (Pikachu), az agy működésében fontos szerepet betöltő SHH pedig a Sonic videojátékból ismert sünfigura után kapta a nevét (SonicHedgehog), az élőlényekben szinte alig megtalálható kék proteint pedig ki másról nevezték volna el, mint a Hupikék Törpikékről (Ranasmurfin).[2]

7. Keresd a proteingazdag élelmiszereket!

A megemelt fehérjetartalom segíti az éhség legyőzésében! Egy kutatás szerint azok, akik több fehérjét fogyasztottak a napi energiaszükségletükön belül, kevesebbet ettek. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a fehérjék segítenek elégetni a kalóriákat, a magas proteintartalmú étrend 20-30%-kal is emelheti az anyagcserét. Ezek után nem meglepő, hogy az egyik legsikeresebb fogyókúrás módszer a magas fehérjetartalmú diéta.

Ma már léteznek magasabb proteintartalommal bíró élelmiszerek is. Ezeknek a termékeknek Nyugat-Európában és Amerikában is egyre nagyobb piaca van az egészséges táplálkozás térhódítását követően. Magyarországon pedig a Parmalat Fit tejital tölt be úttörő szerepet, amely idén tavasszal érkezett a boltokba.

Én már kipróbáltam! Neked is szívből ajánlom!

[1]Ivanoff, George. Protein (What’s in MyFood?). Mankato, MN: Smart Apple Media, 2001.

[2]Larsen, Laura, ed. Diet and NutritionSourcebook (Health Reference Series).  Detroit, MI: Omnigraphics, 2011.

A bejegyzés trackback címe:

https://dundiangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr5316344032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóbiás Sebaj 2018.05.19. 11:24:47

És a Levegő???

Dundi Angyal 2018.05.22. 21:01:35

Szerintem az nem élelmiszer....
süti beállítások módosítása