Az oroszoknál a fogyás régen nem volt trendi. Sőt, ha egy nő vékony volt, akkor azt tartották róla, hogy beteg. Például Katalint, mielőtt cárné lett belőle Nagy Péter oldalán, hízókúrára fogták, mert túlságosan vékonynak találták. Az orosz étkezések híresek a finom falatokról és azok irdatlan mennyiségéről - csoda, ha manapság néha az orosz nők is fogyókúrára fogják magukat? Na és mivel próbálják megőrizni karcsúságukat?
1.Falusi diéta
Régen, akik falun éltek, főleg földműveléssel foglalkoztak, fizikai munkát végeztek. Tavaszra a kamra lassan kiürült, szinte már csak kenyér maradt benne. A jó kis rozskenyérből, hogy ne szomjazzanak - pedig kvaszt (itt még olvashatsz a kvaszról) készítettek. A kenyeret és a kvászt vitték magukkal a földbe, ezzel táplálkoztak. Nem volt valami nagy ebéd! Ezen kívül még azt fogyasztották, ami a kertben megtermett: zöldségek, gyümölcsök. És cukrot, édességet nagyon ritkán ettek - csak ünnepnapokon.
2.Ortodox böjt
Az ortodox szokás szerint szerdán és pénteken böjtölni kell. Ilyenkor nem szabad húst, tojást, és tejterméket fogyasztani. Ezek csak rövid böjti napok, azonban a Húsvét előtti időszakban, ahogy nálunk, keresztényeknél is, 40 napig böjtölnek. Ilyenkor nem fogyaszthatnak állati eredetű termékeket, és növényi olajokat.
3.Fürdő
A Forradalom előtti Oroszországban a súlygyarapodás és sok betegség megelőzésének gyógymódja a gőzfürdőzés volt. A fürdők minden szombaton nyitva voltak és úgy tartották, hogy a víz, a gőz elmossa a szennyeződéseket, és a piszkos gondolatokat, bűnöket is. Tudósok a fürdő jelentőségét azzal magyarázzák, hogy metabolikus folyamatokat indítanak be, a méregtelenítésben segítenek. (A fürdőről még itt olvashatsz.)
4.Az uralkodó diétája
Eddig a szegényebbek diétájáról beszültünk, most nézzük, hogy a gazdagabbak hogyan ügyeltek a kilóikra. I. Péter orosz cár nagyon odafigyelt az étkezésekre. Már reggel 5-kor felkelt, ráérősen megreggelizett, majd intézte ügyeit. Majd pontosan délben megebédelt: scsit - káposztalevest (ami hasonló a nálunk közkedvelt káposztaleves-diéta során fogyasztott levesre), baromfihúst, kacsát, vagy éppen malacból készült ételeket fogyasztott, melyhez a cári kertben termesztett zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztotta. Optimálisan keverte a fehérjét a zöldséggel-gyümölccsel.
5.A vacsora elhagyása
Nálunk is az a mondás járja, hogy "reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy szegény". Ezt azonban az oroszok is ismerték, mert az elit legtöbbször kihagyta a vacsorát annak érdekében, hogy ne szedjen fel felesleges kilókat. Az, hogy este nem voltak éhesek, talán annak is betudható volt, hogy pl. Miklós orosz cár az ebédet délután 5-6 óra felé fogyasztotta el.
+1: Kása
Aki tanult oroszul, kb az első szavak közt tanulta meg a kása szót. A kása különböző gabonafélék főtt változata, melyet gyümölccsel, tejjel tehetünk élvezhetőbbé. Ők a kásaevésre bármikor kaphatók. Ez pedig nálunk manapság is egyre nagyobb divat, igaz?
A fenti szokások nem túlságosan megerőltetőek, mégis sokat segíthetnek abban, hogy ne szaladjanak el a kilóink, ha nem akarjuk!
fordítás: innen