A fogyás során két ok miatt is fontos sok antinoxidánst (vitamint és nyomelemet) fogyasztani:
1. Mert kevesebb ételt viszel be, a szervezetet kiéhezhet és a vitaminok kellenek a működéséhez;
2. Egyes vitaminok, nyomelemek elősegítik a fogyást! Nézd meg, melyek ezek!
C-vitamin
A zsír bontásához a testnek rendszeres C-viamin bevitelre van szüksége, hogy beindulhassanak a biokémiai folyamatok. A C-vitamin a boldogságérzetért is felelős, ezért ha eleget fogyasztunk belőle, akkor a fogyás könnyebben megy. Miben találod? Kivi, narancs, citrom, málna, káposzta, spárga és borsó tartalmazza nagy mennyiségen.
Kálcium
A joghurtban, túróban, tejben és sajtban megtalálható a kálcium, mely a csontok épségéért felel, és még fontos zsírégető is: fokozza az emésztőenzimek aktivitását, és vízhajtó hatású. Ha kevés a kálcium a szervezetedben, a diéta hatástalan marad!
Foszfor
A foszfor a szénhidrátok lebontásában játszik fontos szerepet, illetve a fehérjeszintézisben, valamint a zsírok szövetek és szervek közötti szállításában. Napi 700 milligramm foszfor bevitelével pozitívan befolyásolhatjuk a szénhidrát-anyagcserét, és megakadályozhatjuk a felesleges zsírok lerakódását. Kiváló forrása a hús, a hal, a tojás, de a gabonafélék és a magvak is.
B-vitamin
A vízben oldódó vitaminok közül a nemcsak a C-vitamin, de a B-vitamin is rendkívüli módon segítheti a fogyást, mert az anyagcsere-működést befolyásolják. Segítségükkel bontja le és hasznosítja a szervezet a zsírokat, a fehérjéket és a szénhidrátokat. Értékes B-vitamin-forrás a tengeri hal, a leveles zöldségek, a tojás, a barna rizs, az avokádó és a mangó is.
Jód
A jód a pajzsmirigyhormonok, a tiroxin és a trijódtironin alkotóeleme, melyek a sejtanyagcsere szabályozásában vesznek részt. Ez a nyomelem nélkülözhetetlen a megfelelő fehérjeszintézishez, ezen felül a szöveteink szaporodásáért és az aktív energiaszintért is a jód felel. A diéta idején mégsem fogyasszunk jódozott sót, helyette inkább tengeri halfélékkel vagy kivivel pótoljuk.
Kálium
A kálium felelős a szervezet vízháztartásáért és a sav-bázis egyensúly megtartásáért felelős. A sok káliumot tartalmazó ételek vízhajtók, ezzel segítve a lerakódott folyadéktól megszabadítani a szervezetet. Kálium található a banánban, céklában, paradicsomban, lencsében, borsóban, olajos magvakban és a teljes kiőrlésű búzában.
Fehérje
A diéta idején a fehérjefogyasztás jelentősége abban áll, hogy megakadályozható az izmok lebontása. Helyette a zsírokat kezdi a szervezet lebontani. A minőségi fehérjefogyasztás felgyorsítja a kalóriaégetést, erősíti az immunrendszert, és az éhséget is csillapítják.
Króm
A létfontosságú elem szerepet játszik a cukoranyagcserében, a fehérje- és zsírfelhasználásban, de tabletta formájában nem ajánlott a fogyasztása, mert a túl sok króm többet árt, mint használ. Ha fogyni szeretnénk, fogyasszunk krómban gazdag ételeket: gombát, szilvát, brokkolit, búzacsírát, sajtokat, májat vagy dióféléket.
Cink
A cink a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcsere folyamatáért felelős, tehát elengedhetetlen kelléke a fogyásnak. Az inzulin részeként a vércukor szabályozásában is részt vesz. A cinket legnagyobb mennyiségben a kagyló tartalmazza, de sok van belőle a húsokban, a májban, a hüvelyesekben és a tojásban is.
Mangán
A mangán több enzim nélkülözhetetlen összetevője is, melyek az anyagcserében játszanak szerepet. Mangán szükséges a szénhidrát- és a fehérje-anyagcseréhez, és a vércukorszint szabályozásához is. A szervezetnek kevés is elég belőle, hogy ellássa feladatát. Fogyasszunk rizst, zabot vagy mandulát.
Vas
A vas létfontosságú része a hemoglobinnak és a mioglobinnak, melyek képes megkötni és tárolni az éltető oxigént, vagyis a hatékony anyagcsere zálogát. Nőként fokozottan ügyelni kell arra, hogy elegendő vasat fogyasszunk: a vörös húsok, a máj, a belsőségek illetve a teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák a legtöbbet.
Magnézium
A magnézium az egyik leghatékonyabb karcsúsító szer az ásványi anyagok között. A sejtek oxigénellátásáért, így a zsírégetésért is felelős - oxigén nélkül ugyanis nem ég el egyetlen gramm zsír sem. Magnézium található a keserű csokoládéban, a dióban, a mogyoróban, a hüvelyesekben vagy hántolatlan magvakban.
Fogyassz vitaminokat, nyomelemeket a sikeres fogyókúráért!
Kövess a FACEBOOK-on is!
(via)