Ezért fogyassz zabpelyhet IR-esként és cukorbetegként is.
A legfontosabb étkezés a reggeli. Ilyenkor van, aki péksütit fogyaszt, van, aki csak egy kefírt... De olyan is akad, aki komótosan, ráérősen ham&eggs-et eszik. Cukorbetegként sokkal jobban oda kell figyelni, hogy mit fogyasztunk. Az egyik legjobb választás a zabpehely (létezik cukormentes változat), amelyet a cukormentes diétába is be lehet illeszteni.
Legjobb reggelire fogyasztani gyümölccsel ( kivéve a banánt és a szőlőt, amelynek nagyon magas a cukortartalma), és tejjel (növényi tejjel, pl. szójatej).
Miért jó zabpehellyel kezdeni a napot?
- A legfontosabb tulajdonsága (az IR és cukorbetegek számára), hogy lassan szívódik fel, vagyis alacsony a GI értéke. Ezáltal sokkal tovább érzünk teltségérzetet és nem fog hirtelen leesni a cukrunk tőle.
- Egyenletesen tartja a vércukorszintet.
- A zabpehely béta-glükánt tartalmaz, amely koleszterincsökkentő hatású.
- A zabpehely rengeteg rostot tartalmaz, így segíti a testet a méregtelenítésben, gátolja a toxikus savak felszívódását.
- Rostjai sokáig teltségérzetet keltenek bennünk, ezért a diétázók kevésbé éreznek éhséget fogyasztása után.
- A benne található rostok segítik az emésztést és az egészséges bélműködést.
- Ha rendszeresen fogyasztasz zabpelyhet, a vérnyomásod csökkenhet, kevésbé ingadozhat.
- Erős fizikai igénybevétel esetén támogat, és a szellemi teljesítőképességünk is nőhet tőle.
- A zabpehely sok B1 vitamint tartalmaz, amely elősegíti a szerotonin termelődést, ez antidepresszánsként működik és "boldogsághormont" termel.
- A zabpehely erősíti az immunrendszert, mivel többféle ásványi anyagot és proteint tartalmaz.
100 g teljes kiőrlésű zabpehely 359 kalóriát, 14 g fehérjét, 56 g szénhidrátot, és 6 g zsírt tartalmaz. A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers (vízben főzd)!
Jó étvágyat!