Még karácsony környékén megosztottam az egyik legkedveltebb sajtos rúd receptjét. Eddig az volt a kedvenc sós rágcsálnivalóm. Aztán úgy döntöttem, hogy a kialakult cukorbetegségem miatt kipróbálom egy picit változtatva rajta, úgy, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyaszthassam.
Az eredeti recept (ITT) ecetből, vízből, lisztből sóból áll. Persze fehér lisztből. Mivel fehér lisztet nagyon nem egészséges fogyasztani, sőt, számomra tilos, ezért úgy döntöttem, hogy ezt a sós sütit úgy készítem el, hogy a lisztet egészségesebbre cserélem benne. Végül teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, lenmaglisztet és zabpehelylisztet használtam hozzá, vegyesen.
Hozzávalók
40 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt volt, negyed-negyed része pedig lenmaglisztből és zabpehelylisztből állt)
1 evőkanál ecet
25 dkg margarin (1 kocka)
1 teáskanál só
4-5 evőkanál víz
(kenéshez tojás, tetejére sajt vagy lenmag, szezámmag - ízlés szerint)
Elkészítés
A liszthez hozzákeverem a sót, ecetet, margarint, és teszek hozzá először 4 kanál vizet. A tészta linzerszerű, nagyon könnyen nyújtható, kezelhető. 2-3 milliméter vastagságúra nyújtjuk, késsel 1-1,5 cm széles és ízlés szerinti hosszú darabokat vágunk. Megkenjük tojássárgával (én nem kentem meg) és rászórjuk a reszelt sajtot, vagy szezámmagot, köménymagot, vagy bármit, amit szeretünk.
Az első adag 20 perc alatt megsült előmelegített sütőben, a másodiknál már vigyázni kellett. Íme az alacsony szénhidráttartalmú sajtos/szezámos rúd.
Jó étvágyat!
Ui.: Látszik, hogy még nem vagyok gyakorlott... mert a margarint kókuszzsírral helyettesíthettem volna. Na majd legközelebb! :)