A bőrünk határolja testünket, elválaszt a külvilágtól. Védelemül szolgál. Ugyanakkor a külvilág számára jeleket küld bensőnk változásáról. Ha helyesen táplálkozunk, és elég folyadékot fogyasztunk, a bőrünk friss, üde, sima tapintású. Ha elég zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, akkor az arcunk feszes és jól táplált (flavonidok, vitaminok táplálják a bőrt).
Ha viszont nem táplálkozunk helyesen, az arcbőrünkön is meglátszódik. Például aki túl sok csokit fogyaszt, annak pattanásosabb a bőre, aki pedig zsíros ételekből eszik túl sokat, annak a bőre is zsírosabb.
Megmutatom, miről árulkodhat még az arcbőröd.
1.Tejes arc A "tejes arc" olyanoknál alakulhat ki, akik érzékenyek a laktózra, vagy éppen a tejfehérjére allergiásak. Ilyenkor a szemhéjak duzzadtabbak, szem alatti karikák láthatók, és táskásak, a bőr pattanásos, leginkább az állkörnyéken. Ha akár az arcelemzés, később pedig egy allergiavizsgálat során kiderül, hogy tejre érzékenység áll fenn, azonnal kezelni kell, hogy a gyulladás elmúljon a szervezetből. Azért is, mert az arcunkon is látszik.
Ha a bőr fakó, az áll környékén pedig sötétebb foltok jelennek meg, és kicsit duzzadt is az arc, akkor lehetséges, hogy gluténallergiában szenvedünk. Akik nem tudnak a gluténérzékenységről, azoknál is előfordulhat, mert a búza nemesítése során a glutént alkotó két rész erőteljesebbé vált. Ha nem egyértelműek a jelek, akkor inkább keressük fel háziorvosunkat, aki elküld allergiavizsgálatra. De tavasszal, ha éppen fogyóznánk, és lehagyjuk, vagy csökkentjük a kenyéradagunkat, lehet, hogy magától is elmúlik.
3. Cukros arc
Ha túl sok cukrot fogyasztunk, arcunkon korán megjelennek a ráncok, a homlokon vízszintes vonalak, a szem alatti rész pedig megereszkedik és szürkéssé válik. Ha magas GI-s ételeket-italokat fogyasztunk, akkor a szervezet folyamatosan gyulladásban van. Ez nemcsak belül okoz problémát, de arcunkon is meglátszik pattanás formájában. Ha ezeket a jeleket vesszük észre, akkor érdemes csökkenteni a cukor-, a liszt- mennyiségét.
4. Borvirágos arc
Ha valaki túl sok alkoholt fogyaszt, szeme közti ráncok kialakulnak, kitágulnak a pórusok, a szemhéjak petyhüdtek, bőre túl száraz. Mivel az alkohol dehidratál, ettől a bőr is szárazabbá válik. Az ivás miatt a máj leterhelt lesz, ez is rossz arcszínt eredményez. Tehát csak óvatosan!
Nemcsak az arcbőrünk miatt, de egész testünk egészségért érdemes a sok zöldség-gyümölcs fogyasztása, a kevés cukor és liszt, na és persze az alkohol kerülése!
Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg mással is. Kövess a FACEBOOK-on is!
Még több ARC-ról szóló cikket ITT találsz.
Dundi Angyal